woensdag 13 juli 2016

10 keer.. Waarom ik geen Facebook hebWelkom bij deze nieuwe rubriek genaamd 10 keer.. In elk artikel behandel ik een onderwerp en geef ik aan de hand daarvan 10 voorbeelden. Even heerlijk klagen of juist iets helemaal ophemelen. Vandaag trappen we af met; 10 keer.. waarom ik geen Facebook heb!


Disclaimer; korreltje zout ;-) 

1. Het 'op Facebook bevriend, maar ik zeg je in real life geen gedag' probleem

Ugh, ben ik de enige die hier last van heeft of is dit herkenbaar? In de tijd dat ik nog Facebook had heb ik meerdere malen meegemaakt dat ik mensen "van vroeger" (oud klasgenoten e.d.) tegen het lijf liep, ze me aankeken, maar niks zeiden! Dan gaat de 'zou hij/zij me wel herkennen' vlieger niet op. Gewoon stom.

2. Ben ik wel leuk genoeg..

Oh ik haat likes op Facebook. Ik werd er ook zo onzeker van. Als ik een nieuwe profielfoto had keek ik constant of mijn foto wel geliked werd. Want stel je voor dat dat niet gebeurd.. Ben ik eigenlijk wel leuk?

3. It's watching you

Een tijdje terug had ik het idee om een zakelijk account aan te maken voor mijn Facebook. Dit word je alleen onmogelijk gemaakt wanneer je niet je privé gegevens wilt delen. Affin, toch maar een account aangemaakt met het idee van 'het kan vast weer op privé met een paar klikken'. Uh, echt niet. Je bent verplicht vrienden uit te nodigen voor je FB groep dus een account aanmaken werd onmogelijk en waar ik echt van schrok; ik krijg direct een hele lijst van mensen die allang geen rol meer in mijn leven spelen in my face. Bam. Iemand waar ik 34 jaar geleden aan date mee heb gehad, ex, en mensen waarvan FB niet had kunnen weten dat wij een connectie met elkaar hebben, aangezien ik mijn Facebook account had in de tijd dat ik nog in Heerde woonde en niet in Groningen.. Creapy. Ik heb dit even nagevraagd aan mijn vriend en die zei dat FB werkelijk alles traceert. Eigenlijk een soort eng spookje waarvan je hoopt dat die niet bestaan, maar dan op internet.

4. Familie die meeleest op FB

Dit is zo irritant. En dat je dan hoort van je oma 'ik hoorde ... dat je gekke dingen op Facebook hebt gezet'.. Ja, dit is meerdere keren gebeurd.


5. #lovemylife #eventijdvoormezelf #voetjesomhoog

"Na een lange dag werken nu heerlijk even ontspannen met een glas wijn. Ik heb dit ZO verdient!". Om vervolgens een foto te zien van een glas wijn en voeten. Ik begrijp gewoon niet wat het nut is van dat soort foto's... Een bevestiging van de buitenwereld nodig dat je mag ontspannen en relaxen?

6. Spam van het #prachtigegeweldigewolkvaneenkindvanjecollegamaarjijvindthetmaargewooneendoorsneebaby 
Sowieso krijg ik al spontaan uitslag van mensen die zichzelf na de geboorte van hun prachtige wonder presenteren als "papa/mama van".. Alsof je eigen identiteit overlijdt bij de geboorte van een kind.. maar moet nu werkelijk iedere poep en scheet van je kind op Facebook? "Ons schatje heeft vandaag voor het eerst op het potje gezeten!!!!". "Heerlijk fietsen met ons wonder". "Vandaag had ze een spuitluier". Nee, net als met alcohol; met maten.

7. Zusjes die ruzie maken op Facebook

Dit heb ik heel vaak meegemaakt. Mijn zusje die ruzie had op Facebook, gewoon openbaar op de timeline. En ik werd er vaak in meegesleurd, want in mijn inbox had ik berichtjes van haar vriendinnetjes die mij vroeger om 'dit of dat te zeggen tegen haar'. Of 'Laura zegt ... en doet ...'. Ja, leuk. Ben geen politie agent. Om dan de volgende dag weer lekker met elkaar op het schoolplein te spelen.

8. Eigenlijk zijn we allemaal narcistisch

Ja, toch? Een timeline vol over jezelf met als doel om de buitenwereld te laten zien hoe geweldig leven je hebt en vervolgens ook die bevestiging te krijgen van anderen door likes en reacties.

9. Ik heb ZO'N geweldig leven

Voor mij het meest heikele punt van Facebook. We krijgen zo'n onrealistisch beeld van de wereld. Op Facebook zie je alleen maar de leuke dingen van het leven.Vakanties, pleziertjes, oh wat hebben we het fijn en goed.. maar wat als je je nu helemaal niet goed voelt? "Ach, al die anderen hebben zo'n leuk leven... Ik ben niks waard".

10. """"Vrienden""""
"Jantje wil vrienden met je worden". Waarom noemt Facebook het vrienden, wanneer in de praktijk blijkt dat al je contacten op Facebook gewoon verre kennissen, collega's of achternichtjes en neefjes van je zijn.. Dat zijn toch geen vrienden?

Dit was mijn klaagzang over Facebook ;-). Altijd fijn. Nu ben ik benieuwd.. Wat vind jij van Facebook? Maak je er (veel) gebruik van?


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen