vrijdag 15 juli 2016

Ik wil een kitten #1 - Wat heb je allemaal nodig?


Zoals trouwe volgers van mij weten ben ik een kattenmens. De afgelopen jaren zijn er bij mijn moeder thuis flink wat katten bijgekomen. Eerst was er alleen Spooky, een kat die zo'n 9 jaar geleden aan is komen lopen. Inmiddels zijn 2 katten van de buren een soort van geadopteerd en hebben we in 2013 en 2014 een kitten opgehaald. In april dit jaar heeft één van die toen nog kittens, Olleke, ons verrast met een nestje met 4 kleine gezonde katjes. Daar heb ik er nu 2 van in huis, Fee (L op foto) en Bubbles (R). Ik kan inmiddels wel zeggen dat ik een ervaringsdeskundige ben in het opvoeden van kittens. In deze reeks artikelen wil ik je stap voor stap meenemen met mijn ervaringen omtrent het verzorgen van zo'n beestje. De do's en don'ts. Om mezelf even in te dekken wil ik wel even vermelden dat ik geen opleiding richting dierverzorging heb gevolgd, maar dat ik een liefdevol baasje ben en vanuit dat perspectief zijn deze artikelen geschreven.

In het eerste deel vandaag ga ik aandacht besteden aan de attributen die je voor je kitten in huis moet halen! Het ophalen van zo'n nieuw gezinslid brengt namelijk wel een aantal voorbereidingen met zich mee. En wat is belangrijk bij het uitkiezen van een kitten? Ben je benieuwd geworden?

Olleke als kitten 

1 - Het vinden van de juiste kitten en vooral, betrouwbare eigenaren 

Het vinden van een nestje kittens is tegenwoordig niet moeilijk. Internet staat er vol mee en via sites als marktplaats worden ze veel aangeboden. Wij hebben Pommetje en Olleke (de kittens van '13 en '14) allebei van Marktplaats, maar toch wil ik jullie er voor waarschuwen. Ten eerste is het belangrijk om op het gedrag van moederpoes te letten. Is ze erg bang en schichtig? Dan wordt jou kitten gegarandeerd een bang katje. Via marktplaats hebben wij een geweldig leuke ervaring met Pommetje, maar helaas was het bij Olleke andere koek..

Wij hebben Olleke opgehaald bij een koppel die in een kleine woonkamer 2 grote honden en een net bevallen poes plus kleintjes hielden. Olleke's moeder, overigens een Cornish Rex, was ontzettend bang. Toen wij daar binnen kwamen zaten de kittens onder de bank en eenmaal in onze handen waren ze constant aan het trillen. Heel zielig. Achteraf hebben wij het ook niet goed aangepakt, de eigenaren wilde namelijk dat wij Olleke al op kwamen halen met 6 weken, wat wettelijk gezien helemaal niet mag! We hebben er nog 7 weken van kunnen maken, maar bij het ophalen was moeder het er niet mee eens. Steeds in het mandje kijken, miauwen. Ik krijg er een rot gevoel van bij het schrijven want met de wetenschap die ik nu heb hadden wij ergens melding moeten maken. Overigens was de advertentie ook niet correct. "1/2 Cornish Rex met blauwe ogen"! Ja, leuk die blauwe ogen.. Toen wisten wij nog niet dat alle kittens tot 12 weken de oogjes helderblauw hebben.

Olleke vandaag de dag!
Olleke was de eerste weken niet te houden. Mijn moeder heeft op het punt gestaan haar terug te brengen. Ze was niet alleen doodsbang, ook was ze totaal niet benaderbaar en constant aan het blazen. Na een aantal weken ging het iets beter en uiteindelijk is ze met heel veel liefde en geduld uitgegroeid tot een prachtige (moeder)poes. Het is echt een schatje, ze is ook heel klein van stuk. Ze gaat op haar rugje liggen en rollen als ze je ziet, ze is aanhankelijk en trouw. Maar spinnen doet ze bijna nooit en ze is snel bang. Allemaal door die eerste weken van haar leven en dat krijgen wij er nooit meer uit.

Best wel schrikken hé[]? En dat gebeurd heel veel. Mensen die geen flauw benul hebben dat de eerste weken van zo'n kitten zo cruciaal zijn voor de rest van de ontwikkeling. Eigenlijk niks anders als bij mensen, toch? Het fundament moet goed zijn. Dus let daarop!

Dit is de originele Marktplaats foto van Pommetje! 
Pommetje vandaag de dag!
Om toch ook wel even een vrolijke nooit te benoemen; bij Pommetje was het juist andersom. Aardige mensen en een prachtige, lieve moeder. De tante van Pommetje nam de verzorging soms zelfs over als moederpoes het even zat was. Het gezin waar wij Pommetje opgehaald hebben bestond ook uit jonge kinderen, dus de kittens waren wel wat gewend. Niet bang voor harde geluiden, ze vonden het allemaal wel prima. Pommetje was bij aankomst thuis al direct in zijn nopjes; ontzettend hard spinnen en direct naar de kattenmelk. Tot de dag van vandaag is het een schat van een kater die aanhankelijk is, al begint te spinnen als die je aan ziet komen en er prachtig uit ziet. Ik heb Pommetje dan ook met pijn in het hart achter moeten laten bij mijn moeder. Ik woon nu namelijk in een appartement en Pom is een echte buiten kat.

Disclaimer! 
Een kat in huis nemen is een heuse verandering, onderschat dat niet. Ik ga ervan uit dat jij deze afweging op dit moment al hebt gemaakt, maar toch ga ik hier in het volgende artikel meer aandacht aan besteden. Voor nu gaan we door met het leuke gedeelte; je kitten uitzet.

2 - Denk erom, een kitten kost geld! De benodigdheden

Nu je de weloverwogen keuze hebt gemaakt om een geweldige lieve, leuke kitten te adopteren is het tijd voor de praktische zaken. En dat zijn er nogal wat! Hier volgt een lijstje met wat mij betreft de meest belangrijke attributen die je nodig hebt in willekeurige volgorde.


Reismandje (Action)
Erg belangrijk voor het vervoer naar bijvoorbeeld de dierenarts, of wanneer je de kitten op gaat halen. Zorg ervoor dat je een zacht kleedje in het mandje legt, zodat je kitten comfortabel zit in de wiebelende auto. En wanneer je je kitten ophaalt; neem een kleedje mee met de vertrouwde geur van mama poes, dit helpt bij het gewenningsproces. Kijk overigens niet gek op als je kitten enorm gaat miauwen in de auto. Mijn ervaring is dat katten, maar vooral kittens een hekel aan zo'n autorit hebben.
Voerbakjes (Action)
Meerdere voerbakjes zijn een must! Wij gebruiken er een voor water, voor kattenmelk, kattenbrokken en zacht voer. Voor 1 kitten zijn dat dus al 4 bakjes!


Kattenbak (dierenwinkel)
Erg belangrijk voor de binnen kat en al helemaal voor een kitten die niet buiten komt. De katten bij mijn moeder doen hun behoefte gelukkig buiten, dat scheelt. Wist je trouwens dat, op advies van de dierenarts, deze regel geldt; per kat +1 kattenbak. Dat betekent dus dat in ons geval 3 kattenbakken het advies is. Je moet voor jezelf even bepalen of je dit echt nodig vind, wij hebben nu 2 kattenbakken en dat gaat goed.

Kattenbakgrind 
Vanzelfsprekend en aansluitend op de hier boven genoemde kattenbak. Te koop in eigenlijk iedere supermarkt. Wij hebben van alles al geprobeerd, van dure merken tot goedkoop, van elke dag schoonmaken tot 1 keer per 3 dagen. Mijn advies; koop de allergoedkoopste kattenbakgrind en spaar je kranten en reclamefolders op. Iedere dag een frisse kattenbak is voor iedereen het beste. Sommige katten weigeren namelijk op een vieze kattenbak te gaan en wij vonden het vies om na 2 dagen toch wel een hele sterke urinelucht te ruiken. Het is even 15 minuten werk, maar dan kunnen ze er weer heel de dag tegenaan!

Kattenbakfilters en schepjes
Om luchtjes tegen te gaan is een filter absoluut handig en een schepje spreekt voor zich. Filters kun je boven in de kattenbak stoppen, hier zit vaak een speciaal vak. Deze neutraliseert de luchtjes enigszins. PAS OP; koop alsjeblieft geen sterk ruikende poeders of nog erger, babypoeder voor in de kattenbak. Het geur zintuig van een kat is vele malen sterker dan die van ons. Je loopt kans dat de kat weigert nog op de kattenbak te gaan met als gevolg dat je kat buiten de bak om plast.


Speeltjes (Action)
Absoluut een must. Het maakt wat mij betreft ook niet uit of je er 1 of 2 hebt, onze 2 kittens spelen naast met elkaar ook graag met speeltjes. Mijn tip is, net als bij kinderen eigenlijk; ga voor simpel en goedkoop. Balletjes zijn hier populair, net als een plastic muisje. Allemaal voor een prikkie te koop bij de Action. Mijn vriend stond erop om een duurdere krabpaal te kopen, terwijl ik van te voren al had voorspelt dat ze er niet naar omkijken. Ik dacht dat een tunnel wel leuk zou zijn (gewoon te koop bij de Action). En wat blijkt; meneer en mevrouw zitten eigenlijk alleen maar in de tunnel en hun nagels scherp maken? Dat doen ze nog altijd aan de bank!

Ontwormpasta (dierenwinkel)
Het is belangrijk om je kitten regelmatig te ontwormen. Via de moedermelk raken ze namelijk standaard geïnfecteerd. Ontwormpasta is te koop bij de dierenwinkel of bij de dierenarts. Hoe vaak je moet ontwormen verschilt per merk, dit staat in de bijsluiter.


Vlooiendruppels
De meeste kittens krijgen vanuit hun nest vlooien mee. Ontzettend rot want vlooienbeten zijn erg vervelend voor je kitten en kunnen verschillende ziektes met zich meebrengen. Daarom is het belangrijk je kitten te ontvlooien door middel van bijvoorbeeld druppels. LET OP; de meeste vlooien zijn resistent tegen deze druppels. Koop daarom je druppels niet bij de dierenwinkel, want merken zoals frontline leveren niks op. Vraag bij je dierenarts om advies. Wij hebben druppels van de dierenarts gekregen en ze waren allebei een week later vlooienvrij.

Voeding
Hier wil ik volgend artikel nog uitgebreider op in gaan, maar zorg er de eerste weken voor dat je in ieder geval kattenmelk en Purina (of een ander merk kattenvoeding) junior in huis hebt! Alvast een tip; zorg ervoor dat de kattenbak en voederbakjes niet bij elkaar staan. Dit vinden katten niet prettig. In de natuur geldt namelijk ook; don't shit where you eat ;-).


Extra Vuilniszakken en keukenpapier!
Vooral wanneer je in een appartement woont in ieder geval. Het kattengrind gaat elke dag in de vuilniszak die we dan direct weggooien. Dat geldt ook voor keukenpapier om de kattenbak mee schoon te maken.

Dit zijn wat mij betreft de musthaves die je in huis moet hebben voordat je kitten arriveert. Natuurlijk is er een heel scala aan producten te koop, maar met deze basis kom je een heel eind. Ik heb al deze producten in één keer gekocht en was zo'n €60 kwijt.

3 - Denk erom, een kitten heb je niet voor even maar voor heel z'n leven!

Een belangrijke om mee af te sluiten, een kitten(s) in huis nemen is wel een verandering. Natuurlijk zijn het de lieve, schattige, pluizenbollen die je altijd op plaatjes ziet, maar bovenal zijn het wezens met een eigen willetje die voldoende zorg en liefde nodig hebben. Dat kost tijd, geld, en soms het nodige plannen. Het schattige pluizenbolletje wordt een grote, stoere kat én er kleven ook best wel praktische ongemakken aan het hebben van een huisdier. Want wat als je op vakantie gaat? Of een spontaan weekendje weg met je partner? Of je schattige kitten die je leuke babyfoto kapot gooit? Hierover binnenkort meer in deel #2

Van die babyfoto.. dat is bij ons echt gebeurd ;-) Ik ben de baby op de foto!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen