woensdag 27 juli 2016

Ik wil een kitten #2 - In de praktijkDaar zijn we weer met deel #2 over de 'aanschaf' van een kitten. In deel 1 heb ik het over de praktische zaken gehad wanneer je een kitten wilt aanschaffen. Wat heb je allemaal nodig en waar moet je rekening mee houden bij het uitzoeken van een kitten? Vandaag gaan we in deel #2 verder met 'in de praktijk'. Want naast de praktische zaken zijn er meer zaken waar je rekening mee moet houden.  Klik hier als je deel 1 wilt lezen! Let's go.
1. De eerste weken; wennen

Jeeh, je hebt je kitten opgehaald en eindelijk; hij is thuis. Toch zul je zien dat het heus wel even wennen is. Het diertje is (vaak) voor het eerst uit zijn vertrouwde omgeving en bij zijn moeder weggehaald, dat is echt wel een verandering. Toen Bubbles en Fee hier net arriveerde, hebben ze uren onder het bed gezeten en zijn ze er pas heel laat onder vandaan gekomen. In de dagen/weken hierna ging het al snel beter. Ook heeft het wel een maand geduurd voordat ik kon zeggen dat ze echt aan ons gehecht zijn en komen knuffelen. Dat is dan ook direct mijn eerste tip; geef het diertje de ruimte. Sommige kittens zijn ontzettend snel gewend en komen al snel naar je toe. Andere hebben dagen of soms zelfs weken de tijd nodig om alleen al aan de omgeving te wennen, laat staan aan jou! Al die vreemde geurtjes.. Trouwens een tip voor de eerste nachten; leg een klokje op de plek waar je kitten slaapt, dit zal hem doen herinneren aan het kloppen van zijn moeders hartje.2. Denk aan schrammen!

Vergeet niet; een kitten is enorm speels. Ze meppen overal tegen aan, eten alles wat op hun pad komt en weten echt niet dat vingers en voeten niet bedoeld zijn om mee te spelen. Dus een kitten onderhouden kost af en toe ook wat fysieke pijn ;-).  Zo ging Fee vorige week heel leuk aan mijn broek hangen, met haar nagels volledig in mijn vel. En dat voel je wel even. Wat ik hier mee probeer te zeggen; besef je wel dat een kitten een dier is met een eigen wil die, eigenlijk net als een klein kind, opgevoed moet worden. Ze moeten leren wat wel en niet mag. Vingers zijn ervoor om door geaaid te worden, niet om aan te vallen. Als Bubbles en Fee vervelend zijn blaas ik naar ze. Een tip die ik van de dierenarts kreeg en hij werkt vooral bij Bubbles heel goed! Een plantenspuit en andere gekke dingen zou ik achterwegen laten. Dat wekt alleen maar angst op.

3. Dierenarts 

Een kitten heeft verzorging nodig, en daarbij hoort ook goede medische zorg. Naast het ontvlooien en ontwormen moeten de kittens met 9 en 12 weken een prikje tegen de katten én nies-ziekte (klik voor info). Wij vinden het belangrijk om onze kittens een zo goed mogelijke start te geven dus wij hebben ervoor gekozen de prikjes te geven. Het is belangrijk om in te calculeren dat een dierenarts niet goedkoop is, het is immers medische zorg en dat is duur. Naast de prikjes moeten de kittens over 2 maanden ook 'geholpen' worden. Allemaal handelingen die echt noodzakelijk zijn, maar probeer van te voren wel goed uit te zoeken of je hier draagkracht voor hebt. Eventueel zou je een kattenverzekering kunnen nemen, maar dat was voor ons niet rendabel genoeg. Even een tip; ben je woonachtig in de buurt van Groningen? Wij gaan naar de kattenkliniek en dat is echt een aanrader. Fijne praktijk, vriendelijke dierenarts :)!


4. Viezigheid

Kittens zijn net kinderen, ik kom er weer op terug. En die hebben wel eens ongelukjes.. Vorige week was echt zo'n week dat er bijna elke dag wel poep buiten de kattenbak lag. Even een disclaimer; hier volgt een smerig verhaal. Bubbles heefe tik om haren van de grond te eten.. dat wist ik al wel. Het was 13.00, ik was net klaar met eten en liep naar de keuken. Daar zag ik Bubbles en Fee beide over de grond graven, net alsof ze iets weg wilde stoppen. Wat bleek nou? Bubbles had nog een stuk poep uit zijn bibs hangen.. Die zat vast aan een haar (die overigens uit mijn hoofd kwam..) en het haartje zat nog vast in zijn anus....

Toen hij in de gaten kreeg dat dat zo was, raakte hij in paniek en begon te rennen. Lang verhaal kort; overal in de keuken lag poep. Ik heb hem opgepakt en het losgetrokken uit zijn bibs. Ik was ZO blij dat ik thuis was, anders zat heel het appartement onder de poep.. Wat no way dat hij de drol verloren was. Ik ben een dik half uur aan het schoonmaken geweest. En het is helaas niet bij één keer gebleven.. Houdt er dus rekening mee; een ongelukje hoort er helaas bij.


6. Meubels...

Met in ons geval; twee speelse kittens in huis zijn onze meubels regelmatig de klos. We hebben een nieuwe bank en daar zitten inmiddels losse franjers aan, omdat Bubs en Fee de bank als krabpaal gebruiken. De tweedehandsstoelen zijn afkomstig van een gezin die ook kittens heeft gehad, dus die zijn nu voor de tweede keer aan de buurt. Gisteravond heeft Peter een stuk behang aan de muur moeten lijmen want Fee had zo hard gekrabt dat er een groot stuk op de grond lag, die ze overigens samen probeerde op te eten.. Ik geef niet zoveel om spullen dus erg vind ik het niet. Misschien komt dat ook wel doordat dit een huurhuis is en we verder niets aan de muren en vloer hebben gedaan. Ik kan me wel voorstellen dat dit anders is als je in je mooi opgeknapte koophuis zit.. Helaas hoort dit er ook bij. Je kan ze corrigeren, maar je moet niet verwachten dat een kitten er één twee drie mee ophoudt..

Olleke: moeder van Fee, Bubbles, Kitty en Mickey

7. Voedsel 

Deze wilde ik toch nog even meenemen in het artikel van vandaag, omdat ik zelf een fout heb gemaakt. Het is belangrijk om je kitten voldoende, maar vooral niet te veel eten te geven. Wij hebben ze de eerste weken naast de brokken natuurlijk, ook elke dag zachtvoer en kattenmelk gegeven. Tot we van de week bij de dierenarts waren en bleek dat ze allebei al boven het gemiddelde gewicht zitten. Een bakje kattenmelk voor een kat staat gelijk aan een koekje voor een mens. 3 kattensnoepjes ook! Dit wisten wij niet dus mijn tip is; niet elke dag zachtvoer, een normale hoeveelheid brokjes en als je dan toch kattenmelk wil geven.. graag weinig melk en veel water! Daar drinken ze net zo hard in ;-).


Dat was het voor vandaag! Een aantal algemene zaken waar je mee te maken krijgt bij het onderhouden van een kitten. Toch is een kitten vooral ontzettend leuk om te hebben en brengt het veel vreugde in mijn leven (dat klinkt wel heel slijmerig hé, haha!). Heb jij katten en zo ja, hoe was de kitten tijd?

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen