donderdag 11 augustus 2016

#7firstjobs - mijn baantjes en stages door de jaren heen
Op het moment van schrijven is er een geinige hashtag trending topic op Twitter, namelijk de #first7jobs tags. Vraag me niet hoe zo'n tag populair wordt, want waarom dat getal 7? Anyway, ik vind het een leuke tag en bedacht me dat het wel leuk zou zijn om mijn #first7jobs te delen in artikelvorm. Dus vandaag; mijn baantjes en (vooral) stages door de jaren heen!


Folders
Niet echt noemenswaardig, maar ik heb een periode lang samen met mijn broertje foldertjes bezorgd. Vreselijk vond ik het, dus ik was er ook snel weer klaar mee haha!

1. Marskramer - 2011
Ik heb een half jaar bij de Marskramer gewerkt toen ik 16 jaar oud was. Niet heel lang, maar dit was precies na een ingrijpende periode waardoor ik helaas veel eerder ben gestopt dan ik zou willen. Toch heb ik fijne herinneringen aan deze tijd. Ik had fijne collega's en het soort winkel is leuk om in te werken. Daarna kwam er een drukke periode met stages, dus ik heb niet stilgezeten.

2. TSN thuiszorg 
Dit was in mijn eerste jaar van Helpende zorg en Welzijn. Een halfjaar lang heb ik elke woensdagochtend, samen met mijn begeleider, het huis van een cliënt schoongemaakt. Ik ga niet in details i.v.m. privacy, maar ik heb hier zulke goede herinneringen aan! Wat een ontzettende aardige begeleider was dat zeg. Een rustige vrouw die naast het werk ook nog naar mijn verhalen luisterde. Ik heb van haar dan ook een boek gehad over foute mannen, hij staat nog steeds in de kast! Peter voldoet gelukkig aan geen enkel profiel ;-).

Het gekke is dat, ondanks dat schoonmaken niet mijn lievelingswerk is, dit wel een van mijn favorieten stages ooit is geweest. De cliënt was zo aardig. Elke week een vers broodje voor mij en mijn begeleider én ik kreeg zelfs eten en cadeautjes voor mijn broertje en zusje mee, omdat ik had verteld over mijn thuissituatie. Ik heb van deze stage geleerd dat het niveau waarop je werkt eigenlijk maar bijzaak is. Ik ging er namelijk met plezier naar toe en deze mensen hadden allemaal het beste met mij voor. Nu ik er zo aan terug denk krijg ik daar warme gevoelens bij want ik heb helaas ook anders meegemaakt.

* we zijn inmiddels 1 uur en een flinke huilbui verder. Bizar hoe zo'n artikel schrijven herinneringen bij je oproept. Na het huilen heb ik mijn moeder gebeld en alles uitgelegd. Ik voel me opgelucht. Ik besef goed dat ik best wel een belangrijke levensles heb geleerd. Ik heb mijn verhaal gedaan in de (emotionele) vlog van eind deze week.. stay tuned.3. Peuterspeelzalen (2011-12 en 2012-13)
Tijdens de opleiding HZW heb ik ook veel met kinderen stage gelopen. Ik ga geen namen noemen, maar de eerste peuterspeelzaal was in Hattem. Hier heb ik één jaar lang stage gelopen. Ook aan deze stage koester ik warme herinneringen. Het was een prachtige speelzaal en de leidster waren heel aardig. In de pauze ging ik altijd de stad in; wat een mooie stad is Hattem toch. Heel oud, mooi langs het water. En dan ging ik op een bankje mijn bammetjes eten. Toen mijn allerlaatste stagedag was aangebroken (ik ben langer doorgegaan dan nodig btw!), heb ik tijdens mijn wandeling naar de bus wel een traantje gelaten, haha.

In het tweede jaar van de opleiding ging ik onder andere naar een andere PSZ bij mij in het dorp. Hier was de fibe compleet anders en hoewel er ook wel vriendelijke mensen rond liepen, ging ik hier met een heel ander gevoel naartoe.. Ja, dat was wel een bummer na zo'n leuke stage natuurlijk.

Ik heb een map vol met kaarten en andere leuke dingen die ik graag wou bewaren.. Leuke herinneringen

4. Psychogeriatrische dagbesteding - 2012
Compleet iets anders, maar wel heel leerzaam; elke week een ochtend op de dagbesteding bij dementerende ouderen. Mijn herinneringen aan deze stage zijn gemengd; ik merkte heel goed dat ik een nummertje was in de organisatie, omdat er veel meer stagiaires rondliepen. Mijn taak was vooral de ouderen vermaken, afwassen, brood klaarzetten. Tijdens deze stage heb ik wel iets belangrijks geleerd, namelijk dat de opleiding Verzorgende IG geen optie meer was. Het werk was niet aan mij besteed.

5. Gastouder -2012-13
Ook heb ik een halfjaar lang stage gelopen bij een gastouder. Dit was weer een totaal andere manier van kinderen opvangen; namelijk vrij intiem bij iemand thuis. Als ik later kinderen mag krijgen en ze zouden een aantal dagen naar de opvang moeten, dan kies ik ook zeker weten voor de gastouder. Ideaal, omdat ik alles wel heb gezien en weet hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Deze stage was een van de heftigere stages; ik heb hier een heel confronterend gesprek gehad toen mijn loopbaan begeleider op bezoek kwam.. Helaas heb ik ook een soortgelijk verhaal bij een vriendin gehoord toentertijd. Ik kreeg namelijk out of the blue te horen dat er van alles mis met me was. Het was een aanval gericht op wie ik was en niet op mijn skills als helpende.. Nu ik er op terug kijk (ook in combinatie met de peuterspeelzaal, waar de andere stagiaire overigens anders behandeld werd, ook door bepaalde vrijwilligers.... Dat was soms gewoonweg gemeen...) was dit gewoon geen goede klik tussen begeleider en student. Mijn karakter valt bij te schaven, maar niet te veranderen. De rest laat ik even in het midden!

TB: 2013

6. Kinderopvang - 2013
In de laatste fase van de opleiding HZW gesloot ik om mijn jaar niet vol te maken bij de gastouder en de peuterspeelzaal en switchte ik naar een kinderopvang hier in de buurt. Hier heb ik leuke herinneringen aan; vooral vrijdag was mijn favoriete dag. Dan was er naast mijn stagebegeleider een andere meid op de buitenschoolse opvang die ik ook ontzettend aardig vond!

Ik heb hier wel geleerd (helaas werd mijn vooroordeel bevestigd) dat er veel geroddeld wordt in dit wereldje. Heel jammer! Echter kijk ik met een prettig gevoel terug naar deze tijd, omdat mijn begeleider aardig was en er zeker meer leidster waren waarbij ik me erg prettig voelde. Aan het einde van mijn stage heb ik van deze dames ook een aardigheidje gehad, erg leuk! Het werken met kinderen vond ik ook leuk. Ik ben niet doorgegaan richting de kinderopvang, omdat ik voelde dat dit het niet was voor mij.. maar sindsdien wist ik wel zeker dat ik ooit op een dag ook zelf kinderen zou willen.


7. Kruidvat - 2013-14
Nee, hier denk ik liever niet aan terug. Mijn periode bij het Kruidvat. Doodzonde. Na al die tijd kan ik prima een Kruidvat in zonder gemengde gevoelens, maar helaas was mijn stage bij het Kruidvat niet zo prettig. Ik wil er wel even bij zeggen dat het Kruidvat +1000 filialen in NL en België heeft en ik dus niet de complete winkelketen hiermee bedoel.

Er waren zeker wel aardige collega's, maar helaas was er iemand mijn stage niet leuk heeft gemaakt. Aan het einde van de eerste week zei ze letterlijk; als je als stagiaire niet hard wil werken, nou, dan is daar het gat van de deur! Hoe alles precies is gegaan weet ik niet meer, maar ik weet wel dat ik er elke dag met een rotgevoel naartoe ging en ik me er totaal niet welkom en geaccepteerd voelde door het leidinggevende personeel. Heel veel steken onder water. Achteraf had ik na de eerste week al weg moeten gaan. Dat is een les die ik overduidelijk bij deze stage heb geleerd; voelt het niet goed, wegwezen!

8. Miss Etam - 2014
Gelukkig was mijn daaropvolgende stage in de retail heel anders. Deze volgde ik bij de Miss Etam. Mijn tijd daar was leuk. Ik had aardige collega's en ook het werk was goed te doen; aanpoten, maar prima. Dit was echt zo'n stage waarvan ik kan zeggen dat ik er ook wel voor vast zou kunnen werken.

Mijn leven het afgelopen jaar.. Heel veel treinreizen, leren, stage, school..

9. Huisartsen
En als afsluiter; het afgelopen jaar heb ik bij meerdere huisartsen stage gelopen. Compleet ander werk dan ik gewend was. Helaas ben ik ook ergens begonnen en vroegtijdig gestopt, omdat ik daar teveel geconfronteerd werd met zaken van vroeger.. Nee, dit werk is beter om op een plek uit te voeren waar je niemand kent al zeg ik het zelf :). Zelf een eigen spreekuur doen vond ik leuk! Vooral met mijn eerste stage begeleider had ik een fijne klik. Ik heb in één jaar tijd ontzettend veel geleerd, echt niet normaal.. maar wat ik verder ga doen met alle ervaringen die ik heb opgedaan? Ik weet het niet. De tijd zal het leren. Dat is nu nog te warrig.

Dit was 'm! Best wel een rijtje, haha. Hoe zit het met jou? Wat is jou werkervaring tot nu toe?

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen