donderdag 4 augustus 2016

Favorieten boeken uit mijn jeugd - 7 t/m 12 jaar

Boeken, ik kan er bij wegdromen. Een goed verhaal neemt je mee naar een andere wereld, weg van je eigen leven, en slokt je helemaal op. Ik schrijf deze artikelreeks met heel veel plezier, want het brengt me echt terug naar mijn jeugd. Ik heb honderden boeken gelezen, en eerlijk is eerlijk; als ik al mijn kinderboeken zou moeten behandelen zijn we morgen nog bezig. Ik heb het kaf van het koren moeten scheiden en uiteindelijk zijn dit de top titels van de leeftijd 7 t/m 12 jaar.1. Alles van Roal Dahl
Wie is er niet groot mee geworden? De kinderboeken van Roal Dahl. De meest bekende is waarschijnlijk Sjakie en de Chocoladefabriek, die tevens ook op video een groot succes is geworden. Als klein meisje heb ik bijna alles van Roal Dahl Gelezen. De GVR, Matilda, de heksen, de griezels, Joris, de fantastische meneer Vos, de reuzenkrokodil. Een aantal titels uit de collectie van meneer Dahl. Ik kan me nog goed herinneren dat de boeken in de bibliotheek ook bijna altijd uitgeleend waren. Mijn favoriet was de Grote Vriendelijke Reus, over een reus die dromen en nachtmerries vangt. Toevallig is dit boek verfilmt en draait deze as we speak in de bioscoop!


2. Pinkeltje
Pinkeltje leerde ik al op jonge leeftijd kennen. Mijn moeder heeft deze boeken namelijk zelf ook gelezen als jong meisje. Het eerste boek werd namelijk in 1939 al uitgegeven! Pinkeltje gaat over een kleine kabouter zo groot als het formaat van je pink. Hij heeft allerlei (dierlijke) vriendjes en een vriendinnetje; Wolkewietje, waar hij allerlei avonturen mee beleeft. Generaties mensen zijn groot geworden met deze boekenreeks van Dick Laan! Mijn favoriet was; Pinkeltje in Artis. Dat boek had ik helemaal alleen gekocht op de markt van de kerk, vlakbij huis. Ik weet het nog goed, haha.3. Jacques Vriens boeken
Rond de leeftijd van groep 7/8 was ik verknocht aan de boeken van Jacues Vriens. Meneer Vriens is zelf onderwijzer geweest en behandeld allerlei gevoelige onderwerpen in zijn boeken. De dood, echtscheidingen, misbruik. Ik heb bijna al zijn boeken als kind gelezen en had ze binnen een mum van tijd. Ook de boeken van meester Jaap vond ik erg leuk. Ik heb in groep 7 mee mogen doen met de voorleeswedstrijd voor mijn school en heb toen uit meester Jaap voorgelezen. Leuke herinneringen!

4. Hoe overleef ik? en Lena Lijstje
De bekende boekenreeks van Francine Oomen, HOI, was ook bij ons in de klas ontzettend populair. Vroeger hadden we op school altijd een eigen bibliotheekje in de klas (of op de gang) en de HOI boeken waren standaard uitgeleend. Weer hetzelfde geldt voor de bibliotheek. Hoe overleef ik... ken allerlei verschillende versies en gaat over Rosa, een puber. Hoe overleef ik mijn eerste zoen, een vriendje. Er zijn ontzettend veel HOI boeken en nog steeds worden ze uitgebracht. Als lezer groeide je echt mee met Rosa. Tegenwoordig heb je ook een versie voor de oudere lezer, Rosa in New York. Ik heb het boek wel gelezen (half), maar vond het geen succes. Rosa hoort echt bij mijn puberteit en daar laat ik haar dan ook graag.

Lena Lijstje is een ander boek van Francine Oomen waar ik erg fan van was. Lena maakt veel lijstjes, vandaar haar bijnaam. De boeken zijn leuk geschreven en mooi geïllustreerd. Jup, ik was fan.

Ik heb alle boeken en de originele druk!

5. Harry Potter
Last but not least.. Absoluut Harry Potter. Tot op de dag van vandaag ben ik een fan van Harry Potter. Als kind heeft het me ook erg geholpen om even weg te vluchten van mijn realiteit. De boeken zijn ontzettend spannend en ik ben er echt mee groot geworden. Harry Potter denkt dat hij een doodnormale jongen is, tot dat Hagrid ineens aan zijn deur verschijnt en hem vertelt dat hij een tovenaar is. Heeft het verder nog uitleg nodig? JK Rowling vind ik een fantastische schrijfster en zeer bijzondere vrouw. Ik kijk echt tegen haar op. Zij is voor mij het voorbeeld dat alles mogelijk is. Haar eerste boek is bij 12 uitgevers geweigerd, omdat het niet goed genoeg was. Bizar, hé? En ze komt uit een situatie waarin geld echt een issue was, ook herkenbaar. Ik vind haar en haar boeken geweldig!


Dat was mijn lijstje! Wat waren jou favo's uit je kinderjaren?

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen