woensdag 3 augustus 2016

Goed omgaan met geld en sparen - mijn tips


Geld. Iedereen heeft het nodig om normaal te kunnen leven. Mensen zeggen dat geld niet gelukkig maakt en daar ben ik het niet mee eens. Ik kom uit een gezin met weinig inkomen. Op vakantie gingen we nooit, evenals uitstapjes zoals de dierentuin of een pretpark. Ik heb al op jonge leeftijd geleerd dat het niet hebben van geld grote gevolgen heeft. Natuurlijk maakt geld alleen niet gelukkig, maar wel de dingen die je ermee kan doen! Zonder kan je namelijk niks. Door mijn achtergrond heb ik wel geleerd goed te sparen en ik mag denk ik wel van mezelf zeggen dat ik goed met geld om kan gaan. Vandaag deel ik de belangrijkste tips om zo snel mogelijk je spaarrekening vol te krijgen!

1. Zet systematisch geld opzij
Een tip die voor mij heel goed werkt; wanneer jij je geld gestort krijgt, zet dan direct het bedrag dat je wilt sparen weg. Op deze manier is het ook uit het zicht en staat het veilig op je spaarrekening. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je van te voren goed uitrekent hoeveel je kan missen. Het is zelfs mogelijk om elke maand automatisch een X bedrag van je lopende rekening over te boeken naar je spaarrekening.

2. Stop kleingeld in een potje
Ik heb regelmatig losgeld in mijn tas liggen. Een 10 centje hier, een 1 eurotje daar. Mijn tip; stop al dat kleine (irritante) losse geld in een potje. Want heel veel kleine beetjes bij elkaar is best wel veel! Voor een tijdje terug heb ik nog losgeld naar de bank gebracht en dat was al zo 15 euro. Altijd fijn!


3. Duidelijkheid; wat komt erin en wat gaat eraf
Wanneer je dit duidelijk hebt ben je al een heel eind. Maak een excel bestand met hoeveel je per maand ontvangt, hoeveel er elke maand afgaat en hoeveel je aan het eind van de rit overhoudt. Geen overzicht op je rekening schept onduidelijkheid en uiteindelijk ben je duurder uit! Als je dit doet zul je zien dat je (bijna) altijd wel wat kan sparen.Al is het maar €10, dat is wel 120 per jaar!

4. Besparen
Als je al je uitgaven goed onder de loep neemt kom je er vaak achter dat het heus wel goedkoper kan. Neem bijvoorbeeld je tv/telefoon abonnement, je zorgverzekering of zoiets als de boodschappen. Vergelijk en bespaar! Zelf probeer ik met het boodschappen doen veel van de goedkopere merken te pakken (met uitzondering van producten die in belang zijn van dierenwelzijn zoals eieren/vlees voor Peter). Wij doen boodschappen bij de Albert Heijn, omdat we dat een fijne winkel vinden. Maar goedkoop kun je hem niet noemen. Een goedkoper alternatief is de Liddl. Zij hebben ook zeker fijne producten.

5. Heb ik dit wel echt nodig?
Als ik mezelf deze vraag altijd had gesteld, dan was mijn spaarrekening waarschijnlijk vetter geweest. Dit heeft wat jaren gekocht, maar tegenwoordig koop ik niet meer snel leuke hebbedingen. Make-up is daar misschien een goed voorbeeld van; vroeger kocht ik heel graag make-up om uit te testen. Uit de sale bak of tijdens de 1+1 make-up actie.. maar heel eerlijk? Eigenlijk is het best wel zonde geweest. Natuurlijk hou ik van beauty, maar mijn ervaring is dat je de producten die je niet geweldig vindt, toch niet gebruikt. Mijn grootste impulsaankoop is een Nintendo 3DS geweest. Ik was 16 en had net mijn eerste salaris van de Marskramer gekregen. Ik was in Zwolle met een vriendin bij de Bart Smit en daar stond de nieuwste Nintendo 3DS. Er was een dagaanbieding en hij was fors afgeprijsd. Uiteindelijk liep ik naar buiten met een gloednieuwe Nintendo 3DS. Later kwam ik erachter dat ik het eigenlijk niet eens zo'n leuk apparaat vond.. en over die dagaanbieding? De verkoper die hem aan mij heeft verkocht heeft me opgelicht waar ik bij stond, want elke dag stond dat bordje 'dagaanbieding' in de winkel... Ik heb er nog altijd spijt van.


6. Op = ook echt op
Ga alsjeblieft niet meer kopen dan je kunt betalen! Dus geen producten van Bol.com op acceptgiro als je het geld er niet voor hebt of verspreid betalen. 'Voor deze ene keer' is vaak het begin.. Als je nog een dikke rekening van de vorige maand hebt liggen en je salaris wordt gestort is er direct al een hap uit. Dat is echt zonde. Probeer ook zo min mogelijk aan je spaarrekening te zitten. Zelf gebruik ik deze alleen in noodgevallen of voor grote spaardoelen zoals mijn rijbewijs.

Dat waren ze! Heb jij nog tips om te sparen? Deel ze hieronder in de comments.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen