zondag 21 augustus 2016

Huilen


Huilen, janken, snotteren, tranen. We doen het allemaal wel eens. De ene vaker dan de ander. Huilen kan ontzettend opluchten, maar het kan je ook het gevoel geven alsof je een emotionele marathon hebt gelopen.


Waarom huilen mensen?

Laten we eerst de meest voor de hand liggende vraag beantwoorden; waarom huilen mensen? Klik hier voor meer artikelen over huilen!

"...Het huilonderzoek van Vingerhoets toonde aan dat ook bij volwassenen hulpeloosheid aan de basis ligt van hun tranen. Je huilt in situaties waarin alle andere mogelijkheden om de situatie onder controle te brengen, zijn mislukt. In zijn onderzoek naar emoties van volwassen huilers kwamen ‘wanhoop’, ‘hulpeloosheid’ en ‘machteloosheid’ voortdurend terug bij emoties en situaties die samenhangen met huilen. Huilen betekent letterlijk vertaald: “Help mij, steun mij, ik ben machteloos, ik voel me hulpeloos”. Door te huilen maakt je duidelijk dat je iets niet aan kan en je overweldigd voelt. Tranen zijn daarmee een krachtig communicatiemiddel. Ze hebben immers veel meer impact dan een verbaal verzoek." - Bron 

Goed, huilen is dus eigenlijk een primitieve oer reactie die ieder mens in zich heeft. Verder is er eigenlijk nog maar weinig bekend over huilen. Want is huilen gezond? Mijn ervaring is dat huilen opluchtend kan werken wanneer je lange tijd met opgekropte emoties rondloopt.

Ik moet zeggen dat ik een ontzettend emotioneel persoon ben. Als ik blij ben, huil ik. Als ik verdrietig ben, huil ik... Als ik vertederd ben, huil ik.. Een film, serie, of zelfs als ik de kittens bij elkaar zie liggen? Jup, ik huil heel makkelijk.


Boos en huilen

Ik heb een heel vervelend mankement waar ik niks aan kan veranderen. Ik ga namelijk huilen als ik boos ben. Als ik het gevoel heb in een hoek te worden gezet, of iets heel rouw op mijn dak komt, ga ik los. En vaak komen er bij die tranen (wat overigens echt mijn ugly cry is, helaas) ook alle andere emoties mee. Ik kan tal van voorbeelden noemen waarbij dit ook echt gebeurt is. Plekken zoals stages of op school. Het lijkt net alsof ik mijn opgekropte ergernissen in contact staan met mijn traanbuizen, want als het hek eenmaal van de dam is dan is er geen stoppen meer aan.

Huilen bij verdriet

Soms, wanneer alles je teveel wordt, kan het ook ontzettend opluchten om even goed te huilen. Zo heb ik meerdere malen huilend bij mijn moeder op de bank gezeten en voelde ik me daarna veel beter! Want soms is het gewoon goed om te delen wat je dwars zit. Ergens verdriet om hebben is ook helemaal geen schande en ik denk dat het belangrijk is om tijdig je gevoelens te uiten.

Toen ik nog thuis woonde ging ik ook wel eens bij mijn moeder in bed liggen. Net als vroeger, haha.


Huilen van blijdschap

Ook een leuke noot in dit verhaal; ik kan ook huilen van blijdschap. De laatste tijd gebeurt dit vaak wanneer ik naar de kittens kijk. Terwijl ik dit typ liggen ze samen languit op bed, de kleine pootjes om elkaar heen verstrengeld. Dit is toch pure liefde <3? Laatst had ik ook even zo'n momentje.. toen besefte ik me dat er ooit een dag komt dat ze bij me weg gaan (als in, overlijden). Nou, toen heb ik ook een traantje gelaten. Het hebben van dieren in mijn leven is zo'n aanvulling, ik zou absoluut niet zonder willen.


Waarom is huilen een schande?

Huilen is voor mij toch wel een van de meest pure vormen van mijn emoties uitten. Boos, blij, of verdrietig; het draagt wel echt je gevoel uit en ik vind het jammer dat huilen gelijk staat aan je zwakte laten zien. Waarom moeten we allemaal zo 'hard' zijn? Ik vind het geen eigenlijk om je voor te schamen. En eigenlijk sluit deze 'primitieve' reactie goed aan bij mijn karakter; ik ben gevoelig, wil het graag goed doen, maar teveel (negatieve) prikkels om me heen zorgt ervoor dat ik een benauwd gevoel krijg en me niet prettig voel. Dus 1+1=2, toch?

Huil als je wil huilen, lach als je wil lachen.. We zijn immers allemaal mensen en er is wat mij betreft niks mis met de menselijke kant van jezelf te laten zien!

Hoe zit het met jou? Huil jij ook snel of juist helemaal niet? Laat het me weten in de comments.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen