zondag 14 augustus 2016

Liefde, mijn ervaringen en hersenspinselsLiefde. Wat is liefde? Liefde is het mooiste wat er bestaat. Het kan je het gevoel geven dat je kan vliegen. Het gevoel dat je alles aankan. Liefde kan ook verdriet geven. Een periode van rouw en zoveel verdriet voelen dat je je afvraagt wanneer het ooit nog beter wordt. Liefde.

De eerste liefde
Naast een paar puberale bevliegingen heb ik voor Peter nog een jaar lang verkering gehad. Ik was 17 jaar en tot over mijn oren verliefd. Als ik er aan terug denk moet ik grinneken.Ik noem deze periode de naïeve verkeringstijd. Ik denk dat iedereen het wel herkent; je bent (vaak heel) jong en weet 100% zeker dat jij oud gaat worden met dit persoon. In mijn geval was het zo dat er direct al problemen waren, maar alsnog was ik ervan overtuigd dat dit het echt was. Zolang je maar lang genoeg je best doet, veranderd het wel en komt het goed. Nope. Ik heb wel een jaar lang vreselijk liefdesverdriet gehad toen het echt over was. Ik kon geen liefdesliedje horen en mijn wereld lag aan 10.000 stukjes.

College van foto's van de vakantie naar Turkije in 2013 met mijn eerste verkering

Tijdens deze verkering heb ik mezelf wel enorm kunnen ontwikkelen op andere vlakken; ik was nog nooit met de trein geweest en plotseling ging ik elke week 1,5 met het ov. Sinds dien ben ik ook heel het land door geweest, in mijn eentje, door middel van trein/bus/metro. Ik heb geleerd hoe het was om in een ander gezin te komen én om echt eens in een andere plaats te leven. Daarvoor kwam ik niet tot nauwelijks weg uit Heerde. Naar Zwolle was ver genoeg. Mijn allereerste keer vliegen én op vakantie gaan heb ik in deze periode ook meegemaakt.

Op dit moment kan ik er natuurlijk naar kijken zonder ook maar iets te voelen, en eigenlijk ben ik ook wel blij dat ik deze ervaring heb gehad (en natuurlijk al 't andere). Ik weet beter wat ik wel wil in een relatie en wat mijn eigen fouten zijn. Ik ben ontzettend emotioneel en kan lang doorgaan (zeuren misschien wel) over bepaalde dingen. Ik heb dan geen boze toon nodig, maar juist een nuchter antwoord die alles doet relativeren!

Ik vind het wel bijzonder hoeveel zo'n eerste keer verkering met je kan doen. Ik ben namelijk wel mijn naïviteit verloren. Toen ik Peter leerde kennen heeft het ook zo'n 4 maanden geduurd voordat we er überhaupt een naampje aan gaven. Want verliefd zijn is leuk, maar er komt natuurlijk veel meer kijken bij een relatie. Zijn er gezamenlijke interesses? Hoe zit het met je ideeën over de toekomst? Zit je zelf wel goed genoeg in je vel voor een relatie? Een ander kan jou immers niet veranderen. Een vriend/vriendin is een leuke aanvulling op je leven, maar geen invulling.

Andere vormen van liefde

Familie
Natuurlijk bestaan er veel meer vormen van liefde. De band die ik met mijn moeder heb is ook een vorm van liefde. We zijn samen door enorm veel gegaan, maar ik weet dat aan 't einde van de rit mijn moeder er altijd zal zijn én alles met de beste intenties doet. Dat is liefde, weten dat je altijd iemand hebt om op terug te vallen.

Hier was ik 14 en mijn zusje nog niet aan het puberen.. 

Natuurlijk zijn daar ook nog mijn broertje, zusje en zus. Met de ene is de band hechter dan met de ander, maar voor ieder van hen voel ik liefde. Ik heb het allerbeste met ze voor, ook al zien we elkaar niet zo vaak (meer). We zijn allemaal ontzettend verschillend, maar ondanks dat weet ik dat ze altijd een rol blijven spelen in mijn leven. Soms intensief, soms niet.

Doordat ik Peter heb leren kennen, heb ik er een nieuwe familie bij; schoonfamilie. Mijn schoonouders zijn ontzettend vriendelijke mensen. Afgelopen jaar heb ik praktisch bij ze ingewoond en dit was geen enkel probleem. Vooral met mijn schoonmoeder (ik blijf het een stom woord vinden) heb ik een hele fijne band. Qua karakter lijken we veel op elkaar en ik kan goed met haar praten. Ik ben echt blij dat dat zo is, want je hoort ook wel eens anders.


Huisdieren
Huisdieren hebben altijd een belangrijke rol in mijn leven gespeeld. Als kind met op opgegroeid met een prachtige Hazewind hond (Greyhound), genaamd Tessa. En óh, wat heb ik gehuild toen ze overleed. Ze was ontzettend waaks, maar voor ons altijd heel lief. Verder hadden we 5 katten, waaronder een aantal verwaarloosde poezen. Die heeft mijn moeder toen opgevangen. Ik weet de namen nog goed; Dotje, Felix, Tijgertje, Pinkeltje en Pluisje.

Ik heb al veel over mijn huidige huisdieren geschreven (klik!), en nog steeds zijn dieren van grote invloed in mijn leven. De liefde die je van dieren krijgt is liefde is zijn meest pure vorm. Dieren oordelen niet op ras/kleur/karakter/dik/dun/grote neus/kleine kont; zolang je goed voor ze bent zullen ze van je houden. Ik ben er ook heilig van overtuigd dat dieren veel meer voelen dan mensen doen, maar misschien is dat iets voor een ander artikel ;-).

Dit was het voor nu. Waarschijnlijk komt er in de toekomst wel een vervolg op dit artikel; liefde is zo'n onderwerp waar je niet over uit gepraat raakt! Wat is liefde voor jou?

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen