donderdag 8 september 2016

Buiten spelen - Trowback Thursday

Ik ben een echt 90's kind. Op school waren er nog groene borden met krijtjes, buiten spelen werd heel veel gedaan en er was geen computer om de nieuwste vlogs van Enzo Knol te bekijken. Ik ben zelf heel blij dat ik dit nog zo bewust heb meegemaakt want ik koester warme herinneringen aan deze tijd. Begrijp me niet verkeerd, ik vind zeker dat de computer ook veel goeds heeft gebracht in de wereld.. maar laten we eerlijk zijn. Hoe wij (want jij lezende ogen hebt waarschijnlijk ook zo'n jeugd gehad) zijn opgegroeid had zeker zijn charmes. Ik vind het jammer dat die tijd ook niet meer terug komt.


Goed, we gaan vandaag weer lekker sentimenteel doen! Als kind heb ik enorm veel buiten gespeeld. Zelfs als ik niet altijd zin had moest ik naar buiten van mijn moeder, haha. Ze ging me niet constant vermaken en ook met mooi weer was het wel de bedoeling dat we niet constant binnen bleven hangen.

Verder heb ik een vrij sobere jeugd gehad. We gingen nooit op vakantie of naar een pretpark. In (en buiten) de zomervakantie was het dan ook zo dat we onszelf moesten vermaken!


Buurkinderen en de speeltuin
Er waren verschijnende plekken waar ik altijd heen ging om buiten te spelen. Wij woonde in Epe aan de Korenstraat en één straat verder werd heel veel gespeeld; de Maatkampstraat. Daar werden tenten gebouwd in de zomer en sommige grote kinderen (in mijn ogen héél groot terwijl ze zelf misschien 12 waren, haha) die organiseerde wel eens speurtochten. Terwijl ik dit artikel tik probeer ik oude afbeeldingen te vinden van plekken waar ik veel als kind ben geweest. Grappig hoe dingen veranderen in de loop van de jaren!

De speeltuin was ook zo'n plek waar ik uren kon vertoeven. Als ik mijn ogen dicht doe zie ik het zo weer voor me. Aan de linkerkant was een stukje speciaal voor kleine kinderen en daar stond een apart hek omheen. De rest van de speeltuin was voor de grotere kinderen, met o.a. een kabelbaan.. Een glijbaan, schommels, draaitoestellen. Ik was zo'n kind die regelmatig samen buiten speelde, maar ik was ook veel alleen. Toen al! ;-). Lekker in mijn eentje op de schommel en dan K3 liedjes zingen.


Fietsen
Als kind fietste ik ook veel rond. Meestal in de buurt, maar soms ging ik andere wijken van Epe in. Nu ik er wel eens aan terug denk zal het er ook wel eens gek uit hebben gezien. Zo'n klein kind alleen op de fiets, haha. Ik vond het altijd heel fijn om langere stukken te fietsen. Zo leerde ik al snel het dorp goed kennen.

Spelletjes
Vroeger waren er nog geen computers. Tenminste, ik kan me wel herinneren dat ze steeds meer in beeld kwamen, maar ze hebben geen prominente rol gespeeld in mijn echt jonge jaren. Tijdens het buiten spelen deed ik dan ook graag spelletjes, zoals tikkertje en verstoppertje. Ik vond het ook altijd erg leuk om in de zandbak te spelen. Bij de plaatselijke speeltuin hadden ze een ontzettende grote zandbak en daar bakte ik altijd zandtaartjes in. Volgens mij ging daar nooit een net overheen dus katten hadden vrij spel, maar ziek ben ik er nooit van geweest.

Stoepkrijt
Stoepkrijt was ook wel een dingetje. Uren kon ik ermee op de grond zitten en kleuren. Meestal kleurde ik heel lang over een tegel heen zodat er allemaal poeder loskwam, om vervolgens helemaal onder het krijt te zitten!

Hutten bouwen
Is dit niet meer een jongens dingetje? Volgens mij wel. Echt hutten bouwen deed ik dan ook niet. Wat ik wel deed was de bosjes versieren met een stuk kleed waardoor het wel leek alsof ik mijn eigen tentje had gebouwd :).

Kan ... buiten spelen?
Ik denk dat de meeste dit wel herkennen, maar ik was écht zo'n kind. Als ik buiten was en er was niemand dan ging ik regelmatig de deuren langs om te vragen of  een buurkindje buiten kon spelen, net zolang totdat iemand kon.

En hoe zit het bij jou? Speelde jij veel buiten?

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen