woensdag 7 september 2016

Mijn schoonmaak routine


Schoonmaken, de meest onbevredigde klus die er bestaat. Want wanneer je huis spik en span is, de was hangt en alles lekker ruikt, kun je nog geen week later weer van voor af aan beginnen. Daarom hebben veel mensen ook een gruwelijke hekel aan schoonmaken. Zelf vind ik het geen vervelende klus om te doen. Het is ook geen hobby, maar ik beschouw het als een goede workout. Echt hoor, je verbrand veel calorieën tijdens het stofzuigen en dweilen van je huis. Vandaag ga ik met jullie mijn schoonmaakroutine doornemen.

Maandag = schoonmaak dag in huize Lipstickzone. Ik stofzuig verder twee keer in de week, maar de rest van de huishoudelijke taken doe ik op maandag. Natuurlijk zijn er een aantal taken die iedere dag weer terug komen. Laat ik die eerst even doornemen.

  • Afwassen - kattenbakken schoonmaken - vuilniszak naar buiten - wassen mits nodig.

Eigenlijk zijn dit standaard taken die iedere dag wel weer terugkomen. Vooral de kattenbakken verschonen is één van die taken. We wonen in een appartement en uitwerpselen van een kat ruiken gewoonweg sterk, vandaar dat wij ervoor kiezen om de bakken elke dag schoon te maken zodat ons appartement lekker blijft ruiken! Op een doorsnee maandag ga ik vervolgens verder met de volgende taken:


1. wc schoonmaken
Ik begin standaard  met het inzetten van een flinke scheut bleek. Dit laat ik dan zo'n 15 minuten intrekken en dan maak ik de wc schoon. Wat ik geleerd heb tijdens mijn stage bij de thuiszorg; van schoon naar vies. Ik begin dus eerst met het lichtknopje, de deurklink, het wastafeltje enzovoorts en kom uiteindelijk bij de pot zelf uit. Ik gebruik hiervoor allesreiniger, meestal van de Appie. Ik doe zo'n 10 minuten over het schoonmaken van de wc. (natuurlijk neem ik tijdens het stofzuigen en dweilen ook de wc mee).

2. Douche schoonmaken
Ugh, ik heb een hekel aan het schoonmaken van de douche. Vooral die schimmelvlekken die in de loop van de tijd ontstaan zijn terror! Daarom mag Peter dat ook altijd doen, haha. Meestal maak ik het oppervlak schoon met een vochtige microvezeldoek. Deze spoel ik regelmatig om met de allesreiniger die ik gebruik. Ik ga dan zo veel mogelijk plekken in de douche bij langs; de plankjes, het oppervlak van de wasmachine, de wastafel. Ik doe zo'n 15 minuten over het schoonmaken van de douche

Tussendoor hang ik meestal wasjes op en stop ik weer nieuwe in de wasmachine. Ook verschoon ik het bed op maandag.

3. Stofzuigen
Sinds wij katten hebben is 1 keer in de week stofzuigen veelte weinig geworden. Bovendien moet ik ook wel zeggen dat mijn eigen haren ook overal en nergens op de vloer te vinden zijn, dus het is wel lekker om regelmatig te stofzuigen. Bubbles en Fee rennen hard weg als ze de stofzuiger horen, haha. Stofzuigen duurt meestal 20 minuten. Best wel lang, maar ik zorg er altijd voor dat ik de kleden in huis goed zuig en niet te vergeten de bank!

4. Dweilen
Sinds ik een automatisch uitwringbare dweil van Leifheit heb gekocht is dit een minder vervelend klusje geworden, maar dweilen is niet zo mijn ding. Desalniettemin is het wel zo'n klusje die een bevredigend gevoel geeft want de vloer zit meestal vol met kleine afdrukjes van kattenpootjes. Vooral rond de kattenbak. Soms dweil ik daar 2 keer in de week. Dweilen duurt meestal zo'n 15 minuten.

Dat was het dan, mijn typische maandag. Ik ben hier een ochtend lang mee bezig en het is even een inspanning, maar dan is ons huis wel weer lekker bloemenruikend schoon! Heerlijk.

Heb jij een hekel aan schoonmaken of vind je het wel prima om te doen? En welke huishoudelijke taak vind je vreselijk om te doen?

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen