woensdag 21 september 2016

Shit... Ik begin op mijn moeder te lijken


"Als ik later volwassen ben ga ik dit ZO anders doen". "Als ik later kinderen heb accepteer ik dat écht niet..". "Nee, dat doe ik niet, dat doet mijn moeder".. Alleen kreten die ik meerdere keren heb geroepen tegen de mensen om mij heen. En er zit een kern van waarheid in; sommige dingen zou ik echt anders doen.. maar de laatste tijd kom ik steeds meer tot de ontdekking dat, buiten het feit dat mijn moeder en ik qua karakter op elkaar lijken, ook wel veel op mijn moeder lijk in de dingen die ik doe.. Shit, maar dat wil je toch helemaal niet? Vandaag deel ik mijn ervaringen met jullie.


Om te beginnen een aantal grappige weetjes
- Vrouwen hebben er een hekel aan om te worden vergeleken met hun moeder. Dat hebben ze nodig om zelfstandig te worden.
- Deze staat vrij haaks aan de eerste regel, maar vrouwen hebben hun moeder nodig om zich te ontwikkelen tot de vrouw die ze zijn en je identiteit te bepalen.

Disclaimer: natuurlijk zijn er mensen die opgroeien zonder moeder. Het is dan ook geen absolute waarheid en bovendien kan je een moeder ook vervangen door moederfiguur.

Overeenkomsten qua karakter
Ik kom uit een nest van 4 kinderen en zoals in de meeste gezinnen verschillen wij allemaal qua karakter. Mijn zus is druk, houdt van aandacht en is sterk aanwezig in een ruimte met andere mensen. Hetzelfde geldt toch wel voor mijn zusje; zoekt veel aandacht en nu ze puber is ook op een negatieve manier ;-).

Dan mijn broertje, die lijkt weer meer op mijn moeder; rustig, een echte aanpakker (15 jaar, werkt op de boerderij en een kwekerij), kan uren voor zichzelf bezig zijn, maar is wel heel sociaal.

En dan hebben we Nicole. Ik dus. Ik lijk qua karakter veel op mijn broertje en nog het meest van allen op mijn moeder. Ik heb overigens ook als enige van de 4 kinderen bruine ogen, net als mijn moeder.. Mijn zus/broertje en zusje hebben groen/blauwe ogen.

Mijn moeder, Vera, is rustig en lief. Ze heeft een groot hart en een extreem sterk ontwikkeld moedergevoel. Ze zorgt heel graag en heel veel. Nu wij groot zijn is de zorg lichtelijk verschoven van kind naar kat, maar de essentie blijft hetzelfde. Mijn moeder doet alles wat ze doet met de beste intenties. Ze heeft een hekel aan drukte, volle ruimtes en van kinds af aan begeeft zij zich liever op de achtergrond. Laat haar d'r gang maar gaan.

Mijn moeder leeft héél minimalistisch. Ze geeft 0,0 om interieur en meubels en ze koopt weinig voor haarzelf. Verder is mijn moeder rustig, maar als ze boos wordt.. FOI! Dan is ze ook echt woedend. Het kookpunt is niet snel bereikt, maar pas erop dat het niet zover komt.. Mijn moeder is een emotioneel persoon en vrij stellig.

Dat zijn de meest kenmerkende eigenschappen van het karakter van mijn moeder.. En eerlijk waar; met bijna alles ben ik 100% hetzelfde. Ik geef wel iets meer om spullen en ik kan soms een compleet andere mening hebben.. maar in essentie zijn we hetzelfde.

Ik ben rustig en zorg heel graag voor andere. Laat mij maar op de achtergrond mijn ding doen. Ik kan net als mijn moeder piekeren om dingen. Ik vind de wereld maar oneerlijk en heb soms het gevoel het leed van de wereld op mijn schouders te dragen. Ik ben niet snel boos, maar als ik boos ben... dan komt alles eruit. Ik heb een hekel aan groepen, dat is bekend.. maar ook dat komt niet van een vreemde. Ik denk dat we qua karakter zo'n 95% matchen, misschien wel meer. Het enige wat echt anders is, zijn onze ervaringen en ontwikkelingen op bepaalde gebieden.

De appel valt niet ver van de boom. 


Veelal zelfde woorden gebruiken
Zoals je al hebt kunnen lezen in het stopwoorden artikel van laatst, ben er erachter gekomen dat ik best wel een papegaai ben. Ik heb zoveel woorden overgenomen van mijn moeder, en soms hoor ik mezelf praten en denk ik echt.. 'Ik klink nu echt als mama'.

Mijn doen en laten.. Ja, ik herken mijn moeder erin
Nog een aantal gelijkenissen op een rijtje..

- Ook ik zucht als ik het ergens niet mee eens ben.
- Ik heb dezelfde toon wanneer ik Bubbles/Fee een standje geef.
- Ook mijn wereldje is niet zo groot. Ik heb wel vrienden, maar zie ze weinig en ben erg op mezelf.
- De manier en toon waarop ik soms praat.. Hoi mam!

Dan nu mijn vraag aan jou: lijk jij op je moeder/vader en zo ja, wat zijn de gelijkenissen? Laat het achter bij de comments, vind ik leuk :).

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen