vrijdag 16 september 2016

Stopwoorden

Ieder mens heeft wel een aantal stopwoorden. Sommige woorden blijven maar voor korte duur hangen en andere zijn kenmerkend voor jou als persoon. Tenminste, in mijn geval dan! Inmiddels weet ik maar al te goed wat mijn stopwoorden zijn. Peter wijst me er maar al te vaak op. Vandaag behandel ik met jullie mijn meest gebruikte stopwoorden.

Een stopwoord.. Wat is dat eigenlijk? 
Iedereen kent de term stopwoord wel, maar wat houdt het eigenlijk in? Lang leven Wiki!

Een stopwoord is een uitdrukking die een spreker regelmatig gebruikt zonder er veel betekenis in te leggen. Dit kan zowel een woord als woordgroep zijn. Het gebruik van stopwoorden is vaak een onwillekeurige gewoonte. Het kan verschillende functies vervullen, met name het kracht bijzetten van de eigen woorden, het opvullen van pauzes die de tijd geven om na te denken of het bieden van houvast voor de spreker. In het algemeen vormt een stopwoord de gelegenheid om de betekenisdichtheid van een taaluiting te verlagen. Net als bij het synoniem stoplap, duidt het "stoppen" hier niet op "ophouden", maar op "opvullen".

Wat ik hier uit opmaak is dat een stopwoord, naast dat het een betekenisloos woord is, bovenal een gewoonte is. Want waarom zou je constant een woord tussen je zinnen plakken? Het geeft je denkruimte ja, maar verder is het nutteloos. Grappig als je er zo over nadenkt en eigenlijk is het ook wel logisch, want wij mensen zijn gewoonte dieren.

Er zijn ook diverse bekende Nederlanders die bekent staan om hun gebruikelijke stopwoorden. Wat dacht je van deze? (klik!)


Mijn stopwoorden
Tijd om mijn stopwoorden met jullie te delen. Ik hoop niet dat er nu een nadruk op deze woorden ligt in de volgende video's die je van me ziet want inderdaad;; ik zeg ze vrij regelmatig.

1. Ik bedoel maar
"Ja, ik bedoel maar.." Of.. "Dat is toch niet netjes, ik bedoel maar". Ik bedoel maar heel veel,. haha. Dit stopwoord, of eigenlijk stop zinnetje, gebruik ik meestal om mijn woorden kracht bij te zetten. Dus wanneer ik iets niet leuk vind, niet netjes, of juist wel leuk.. óf iets echt duidelijk wil maken dan bedoel ik maar!

Peter is degene die mij erop wees en inderdaad, ik doe het vaak. En heel eerlijk? Het ergste van alles is nog dat ik dit stopwoord, samen met nummer 2, overgenomen heb van mijn moeder..

2. Ik moet wel zeggen dat...
"Ik moet wel zeggen dat deze lipstick..." of "Ik moet wel zeggen dat we ook nog".. Vervolgens zegt Peter; ja, moet je dat zeggen? En dan hoor ik weer driehonderd keer dat mijn moeder dat ook zegt. UGH!

Toch klopt het wel, ik moet wel zeggen dat ik heel vaak ik moet wel zeggen voor een zinnetje plak. Waarom? Nou, het zet mijn woorden geen kracht bij.. het doet eigenlijk niks voor de zin die ik vertel. Het is denk ik puur gewoonte. Dat moet ik wel zeggen. ;)

3. Foi
En het laatste woord is er een die streekgebonden is (waar ik overigens nog wel een ander artikel over kan maken), namelijk foi! Foi betekent zoiets als; nou zeg, pffff. Ik gebruik het woord dus ook heel vaak. Als er iets gebeurd of wanneer Peter iets verteld waar ik het niet mee eens ben dan gooi ik er een foi tussendoor.

"Meen je dat nou? Foi!" of "Ja, echt waar, foi zeg!",, Soms komt er ook wel eens een tripple foi voor, haha! Zoals een ander nou nou nou zegt, zeg ik foi foi foi!

Zo, nu ben ik benieuwd; wat zijn jouw stopwoorden?

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen