donderdag 1 september 2016

Waarom ik geen vlees eet


Een aantal weken geleden plaatste ik de video 10 keer.. wat je niet tegen een vegetariër moet zeggen. De video is leuk ontvangen, dank daardoor :). In de video vertelde ik het al; ik wil op mijn site meer delen over mijn vegetarische levensstijl. Dus laten we bij het begin beginnen; waarom eet ik geen vlees?

Voordat we verdergaan wel even een kleine disclaimer; alles wat ik schrijf en zeg is 100% mijn mening, mijn belevingswereld en mijn kijk naar de wereld. Ik wil absoluut niemand kwetsen en ik zeg ook niet dat je een slecht mens bent als je wel vlees eet!! Het hebben van andere opvattingen is prima en dat respecteer ik. Ik hoop dat het andersom ook zo kan <3!

Als kind wilde ik al vegetariër worden. Ik woonde in Epe en ook daar is een grote slachterij, Gosschalk (waar elk uur 135 koeien en 640 varkens worden geslacht/vermoord). Wanneer ik de wagens met koeien en varkens zag komen en gaan, kon ik wel janken. Als kind voelde ik al héééél sterk dat dit zo oneerlijk was. Ik heb periodes gehad waarin ik geen vlees wilde eten, maar mijn moeder vertelde mij dat ik dat later mocht beslissen wanneer ik volwassen zou worden. En zo geschiedde; na jaren van weinig tot geen vlees eten besloot ik in mijn 18e levensjaar om vegetariër te worden.

Mijn moeder is trouwens ook al zo'n 30 jaar vegetariër. Ik heb het dus niet van een vreemde :). En een leuk feitje; mijn schoonmoeder ook! Dat vind ik wel fijn, om gelijkgestemde om me heen te hebben.

1. De Bio-Industrie en dierenwelzijn
Ik weet niet waar ik moet beginnen, maar we leven wat mij betreft op een planeet waarin er vreselijk om wordt gegaan met de dieren om ons heen. Dieren worden met 1000'en tegelijkertijd in enorme stallen gezet, ingrepen vinden plaats zonder verdoving, pasgeborenen moeten direct weg bij hun moeder, kuikens worden levend versnipperd, kippen die enkele weken leven en zo snel dik worden dat de pootjes breken, dieren die nooit de buitenlucht zien en onder AFSCHUWELIJKE omstandigheden enkele weken/maanden leven. Dieren die puur geboren worden om binnen afzienbare tijd alweer een mes door de keel te krijgen. En zo kan ik nog wel uren door gaan. En waarom dit allemaal gebeurt? Alleen maar voor de vreselijke, vreselijke(!) consumptie maatschappij die wij mensen hebben gecreëerd. De behoefte van de mens om alsmaar en overal vlees te moeten eten, daarom.

Jongens, ik kan nauwelijks het woord bio-industrie Google'n en de tranen stromen me over de wangen. Er gebeuren zulke wanstaltige dingen in deze wereld. Wij mensen zijn zo slim. Auto's kunnen nog net niet vliegen, maar nog steeds zijn er middeleeuwse praktijken gaande met zoveel miljoenen dieren. Klik hier om meer te weten te komen over de bio industrie 


2. Mijn liefde voor dieren
Een groot deel van de keuze om vegetariër te worden komt voort uit mijn liefde voor dieren. Als kind ben ik opgegroeid met een hond (Greyhound) Tessa, 5 katten genaamd Dotje, Felix, Tijgertje, Pinkeltje, en Pluisje (waarvan de laatste twee compleet verwaarloosd waren en wij ze opgevangen hadden!), een aantal vissen en mijn opa en oma hadden twee Whippets, Cindy en Cheeta. Zoals jullie weten heeft mijn moeder op dit moment ook veel katten (Pommetje, Spooky, Olleke, Kitty, Mickey, Mies, Roof) en heb ik zelf twee kittens: Bubbles en Fee.

Ik hou van dieren, waarom zou ik ze dan eten? Wij maken ons druk om het feit dat Chinezen honden en katten eten, maar waarom is dat erger dan het eten van varkens en koeien? Wist je dat varkens ontzettend intelligent zijn? Toch worden ze met 1000'en tegelijkertijd opgesloten in te kleine ruimtes en eten ze van frustratie elkaars staart op.

3. Milieu en gezondheid
Het produceren van zulke extreem grote hoeveelheden vlees; het breekt de natuur totaal op. De hoeveelheid water die het kost, de CO2 uitstoot niet te vergeten. Ik ga niet het hele rijtje bij langs, maar mocht je geïnteresseerd zijn dan is DIT artikel leuk om te lezen.

Verder is het inmiddels bekend dat vlees lang niet zo gezond is als iedereen beweerd. Sterker nog; je kan zelfs resistent worden voor antibiotica, omdat velen dieren hiermee worden ingespoten. Of wat dacht je van al dat bewerkte vlees? De World Health Organization: het WHO, heeft bewerkt fabrieksvlees (en daar valt héél veel onder) op een zwarte lijst gezet samen met bijvoorbeeld asbest, tabak en alcohol, omdat het kankerverwekkend kan zijn! Eet smakelijk. (klik hier voor meer info)

Edit 15/8: vandaag stuitte ik op dit artikel. Zeker de moeite waard om even te lezen.


4. Iets goed kunnen doen in deze belabberde wereld..
En als afsluiter.. en ook deze is ontzettend persoonlijk.. voor mij voelt het heel goed om iets te kunnen doen tegen alle vreselijke dingen die gaande zijn in de wereld. Dieren zijn zó ontzettend onschuldig. Zo hulpeloos. Zo puur en van geen kwaad bewust. Ze jagen ja, maar dat is puur om te overleven en niet uit haat zoals wij mensen doen. En dat is dé reden dat vooral dierenleed mij zo aan het hart gaat. En ja, ik weet dat er naast dierenleed nog velen andere vormen van leed bestaan. Er leven miljoenen mensen in krottenwijken, Afrika is nog altijd zo arm als 50 jaar geleden en de oorlogen blijven maar doorgaan. En niet te vergeten kinderarbeid en het textiel wereldje waarin van alles mankeert. Het klopt, de wereld is héél krom en harteloos. Juist daarom voelt het voor mij zo fijn om toch iets goed te kunnen doen en mijn krachten te gebruiken om NEE te zeggen tegen hetgeen waar ik zo tegen ben.

Dat waren ze. De belangrijkste redenen voor mij om vegetariër te worden. Hoe zit het bij jou? Ben jij vegetariër of juist niet? Let me know!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen